Cinismul unui fotograf de nuntă

Cineva mi-a spus cândva că ești fotograf profesionist abia atunci când ai depășit 300.000 de cadre și fiecare dintre cadre a fost plătit de client. Eu nu l-am ascultat. Am insistat în 2011 să fac o școală de fotografie ca să fiu sigur că atunci când voi argumenta ceva, va fi cu o bază solidă. Pentru mulți dintre cei care vor citi aceste rânduri o să curgă sânge iar pentru ceilalți, o să fie împlinire și aprobare.

Suntem fotografi de nuntă pentru că facem poze? Pentru că oferim amintiri? Sau pentru că ne pasă de clienți la fel de mult pe cât ne pasă de business-ul nostru? De fapt stai!
Am spus BUSINESS! Știu că e un cuvânt sensibil pentru mulți fotografi de nuntă care încă se mai văd moștenitori de fotografi pe film cu o reală pasiune și dăruire pentru fotografie. Eu totuși insist! Fotografia de nuntă e business. Dacă pentru tine e doar pasiune, fă-o gratis. Simplu! Pasiunea trebuie să existe însă ea este cea care alimentează și hrănește business-ul tău. La fel și clienții. După câțiva ani de fotografie de nuntă eu mi-am dat seama că pasiunea mea pentru fotografie nu-mi aduce clienți. Eu sunt ferm convins că strict business-ul meu îmi aduce clienți.

Respectul unui fotograf de nuntă față de clienți trebuie să fie constant, de la modul de prezentare online și fizic până la o revedere după 2 ani de la nuntă, întâmplător, pe stradă. Nu există fotograf în lumea asta care să aibă 100% din clienți, mulțumiți și împliniți. E firesc! Nu putem mulțumi pe toată lumea indiferent că ne dorim. Există de multe ori poate alți factori care contribuie și nu neapărat relația dintre fotograf-clienți.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait nulla facilisi.

California-Wedding-2-7 California-Wedding-1-14